Kahve, dünya genelinde milyonlarca insanın vazgeçilmez bir keyif kaynağı. Sabahları, evde veya iş yerinde, ekranlara bakarken veya gazete okurken geçireceğimiz saatlerde, işe hazırlanırken veya önceki gecenin yorgunluğunu atmak için sıcak bir fincan kahveye özlem duyarız.
Bu yaygın ritüel, güne başlamadan önce bir fincan kahve içmeden duramayan milyonlarca insanı kapsar. Fakat tüketilen kahvenin mevcut ısı oranına insan sağlığı açısından dikkat edilmesi gerek. Kahve sıcak mı içilmeli soğuk mu? Soğuk kahvenin zararları nelerdir?
SOĞUK KAHVE ZARAR VERİYOR!
Yaz aylarının ferahlatan etkisine sahip olan soğuk kahveler, gastrit, midede rahatsızlık gibi belirtilere daha fazla sebep olabilir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre soğuk kahve, mide bağırsak sorunları, özellikle gastrit oluşumunda daha etkin bir rol oynamaktadır.
Özellikle son yıllarda tüketim çılgınlığına bürünen bol şekerli aromalı soğuk kahveler gün içerisinde çok fazla tüketildiğinde gereksiz kalori alımına sebep oluyor. Anlık doygunluk hissettiren ama uzun vadede çok çabuk acıktıran bu aromalı soğuk kahveler vücutta yağlanmaya sebep oluyor ve kilo alımına zemin hazırlıyor. Soğuk kahve tüketimini azaltmazsak eğer; obezite, insülin direnci, karaciğer yağlanması, kolesterol gibi türlü hastalıklarla karşılaşmamız an meselesi.
SICAK KAHVE KANSER VE KALP HASTALIKLARI GİBİ RİSKLERİ ÖNLÜYOR!
ABD’deki bir üniversitede yapılan araştırmaya göre, sıcak kahve soğuk kahveye oranla daha fazla antioksidan içeriyor. Yılda 400 milyar fincandan daha fazla kahve tüketerek, insanlar kahvenin sağladığı faydalardan da yararlanıyor. Araştırmalara göre, kahve içmenin karaciğer kanseri, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi belirli hastalıkların riskini azalttığı bilinmekte.
Ayrıca, kahve B vitaminleri, potasyum ve riboflavin gibi besinleri içererek vücut için önemli bir antioksidan kaynağı olarak da dikkat çekiyor. Kahve, sunduğu faydalarla sadece bir içecek olmanın ötesine geçmiş durumda.
ABD’deki Thomas Jefferson Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, sıcak kahve soğuk kahveye göre daha fazla antioksidan barındırıyor. Bu araştırmada, sıcak ve soğuk kahve arasında önemli bir kimyasal fark olduğu belirlendi ve sıcak kahvenin soğuk kahveye kıyasla hücrelere verilen zararı önlemeye veya yavaşlatmaya daha fazla yardımcı olduğu tespit edildi.
Sıcak kahvenin yüksek antioksidan seviyeleri sayesinde kanser, kalp hastalıkları, karaciğer hastalığı ve tip 2 diyabet riskini azaltabileceği belirtiliyor. Bu nedenle, sıcak kahve daha sağlıklı bir seçenek olarak karşımıza çıkmakta.
DEMLENEN KAHVE MUTLULUK VERİYOR!
Kafein ve içerdiği besinler, sıcak kahve ile dakikalar içinde hızlı bir şekilde ortama yayılır. Demleme işleminin hızı, örneğin soğuk demlenmiş kahveye kıyasla daha hızlı olduğundan, sıcak kahve genellikle belirli bir asidik tatla sonuçlanır.
Bu asidik tat, sıcaklığın tat algımızı etkileyebileceği veya sıcak kahvenin asitlik seviyesinden kaynaklanıyor olabilir. İnsanların çoğu, sıcak demlenmiş kahvede, buzlu kahveye göre daha fazla asit tadını alır. Böylelikle sıcak içeceklerin daha büyük ve güçlendirilmiş tatlar sunduğu bilinmektedir.
Sıcak kahvenin sadece aroması değil kokusu bile, uykusuzluğun, stresin veya yorgunluğun etkilerini azaltmak için yeterli olabilir. Sıcak kahve, soğuk kahveye göre daha yüksek kafein içeriğine sahip olduğundan, kişileri daha dinç tutmaya da etkisi vardır.
Ayrıca, sıcak olan kahvenin insanlara mutluluk verdiği yapılan grup araştırmaları sonucu ortaya konmuştur. Sıcak kahve içmek, bazı kişilerde olumlu bir ruh hali ve keyif duygusu bırakır. Bu nedenle, sıcak kahvenin sadece enerji vermekle kalmayıp aynı zamanda mutluluk hormonu salgıladığı da bilinmektedir.